MEE
NIEUWSBRIEF
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
MEE
Volg ons op Twitter
regio NOORDWEST-HOLLAND november 2013
Beste lezer,

Ondanks de bezuinigingen en transities die voor roerige tijden zorgen, gelooft MEE dat door samenwerking en verbinding er een samenleving kan ontstaan waarin iedereen meedoet. In deze nieuwsbrief schijnen wij ons licht op de komende veranderingen. Hoe kunnen wij er samen met u voor zorgen dat onder meer een goede borging van professionele cliëntondersteuning blijft bestaan? MEE maakt meedoen mogelijk.

 
Proactief in turbulente tijd

Cees Huisman is de bestuurder van MEE Noordwest-Holland. Hij geeft zijn visie op de huidige situatie en de veranderingen die er aan zitten te komen: “Gezamenlijke motivatie en inzet nodig om transformatie naar Sociaal Domein een succes te maken."

“De meeste mensen met een beperking, kunnen zich prima redden. Maar er zijn ook mensen bij wie dit niet lukt. Mensen die zonder ondersteuning moeite hebben om zelfredzaam te zijn en deel te nemen aan de samenleving. Met gerichte ondersteuning en inzet van het eigen netwerk (familie en vrienden) kunnen zij grip krijgen op hun leven. Zij voelen zich hierdoor sterker, zelfstandiger en onafhankelijker. MEE gelooft in een samenleving waarin iedereen meedoet en waarin ook mensen met een beperking optimaal participeren: een inclusieve samenleving. MEE draagt met preventieve activiteiten en dienstverlening bij aan het realiseren van dit ideaal. Dit door jaarlijks meer dan 12.000 mensen een ruggensteun te bieden.”

LEES MEER >>
 
Geen specifieke bezuinigingen op cliëntondersteuning

In 2015 is er feitelijk geen specifieke bezuiniging meer op de cliëntondersteuning van MEE. Dat is de positieve uitkomst van het debat over de begroting van VWS van de afgelopen dagen. Tijdens het debat uitten diverse Kamerleden hun zorgen en stelden zij vragen over de bezuiniging op de cliëntondersteuning. Staatssecretaris Van Rijn maakte duidelijk dat de extra bezuiniging van 25 miljoen euro op de cliëntondersteuning straks neerslaat op het totale budget voor het sociaal domein. Binnen dat budget hebben gemeenten beleidsvrijheid.

Het Landelijk Platform Cliëntenraden (LPC) had een resolutie verstrekt aan het kabinet en de Tweede Kamer over hun gevoelens omtrent specifieke bezuinigingen op cliëntondersteuning. Om de resolutie te lezen, klik hier

LEES MEER >>
 
MEE en Sociale NetwerkVersterking

De cliëntondersteuning zoals MEE deze geeft, staat onder druk. Er wordt bezuinigd op professionele ondersteuning en begeleiding terwijl de behoefte hieraan juist groeit. Het perspectief van ondersteuning verschuift van ‘zorgen voor’ naar ‘er voor zorgen dat’, waarbij er vaker een beroep wordt gedaan op de burger en op solidariteit en zorgzaamheid.

Het werken vanuit Sociale NetwerkVersterking (SNV) past naadloos bij de ontwikkelingen rondom Welzijn Nieuwe Stijl en de Kanteling. MEE Noordwest-Holland gaat daarom vanuit de gedachte van SNV de cliënt ondersteunen. De consulenten van MEE worden momenteel getraind om het werken met SNV nog effectiever binnen de cliëntondersteuning in te zetten.

LEES MEER >>
 
Nieuw Community College Den Helder 

Samenwerking tussen private en publieke partijen wordt de komende periodes met mogelijke bezuinigingen nog belangrijker. Een goed voorbeeld van zulke samenwerking is het Community College: Scholen aan Zee in Den Helder. Partijen uit zorg, onderwijs en andere maatschappelijke partners willen in Den Helder middels structurele verbindingen economische groei, welzijnbeleving en sociale cohesie bevorderen.

LEES MEER >>
 
Preventie biedt kansen
Er komt één budget voor de taken binnen het sociaal domein die naar gemeenten worden overgeheveld: werk, begeleiding en jeugd. Gemeenten krijgen 1,2 miljard euro minder voor de uitvoering van de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) en 1,6 miljard minder voor de taken die vanuit de Algemene Wet bijzondere Ziektekosten (Awbz) naar gemeenten worden overgeheveld. De decentralisatie moet ertoe bijdragen dat de eigen kracht, het sociale netwerk en de voorzieningen in een gemeente beter worden benut. 

Lees meer
Jeugdhulp en sociale wijkteams in de Noordkop
In voorbereiding op de opkomende transitie en bezuinigingen heeft MEE, Bureau Jeugdzorg, Stichting de Wering en andere zorginstellingen en de gemeenten Schagen, Den Helder, Hollands Kroon en Texel een overeenkomst gesloten voor de pilot Jeugdzorg en sociale wijkteams.

Lees meer 
Wettelijk kader cliëntondersteuning
MEE wil gemeenten helpen bij het invullen van de verantwoordelijkheid om de zelfredzaamheid en maatschappelijke participatie van kwetsbare burgers te bevorderen. We leveren graag een bijdrage aan het vormgeven van integraal gemeentelijk beleid voor kwetsbare burgers. Door te helpen met het inrichten van de toegang tot Wmo-voorzieningen, aansluiten op andere gebieden binnen het sociaal domein als jeugdzorg, arbeidsparticipatie en passend onderwijs en samenwerking te organiseren binnen een wijkgerichte aanpak.

Lees meer 

De meest actuele versie van ons tijdschrift Doe mee! vindt u als u op het plaatje klikt. 
naar meeNWH.nl  |  inschrijven  |  afmelden  |   contact
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: