MEE
NIEUWSBRIEF
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
MEE
Volg ons op Twitter
regio NOORDWEST-HOLLAND januari 2014
Bovenregionaal Transitiedebat en kiezerscafés

Wanneer het jaar 2015 begint, vinden de transities plaats in het sociaal domein: de participatiewet, de jeugdwet en de transitie AWBZ-Wmo. Om deze onderwerpen te bespreken organiseert MEE Noordwest-Holland op 6 maart een bovenregionaal Transitiedebat waarbij afgezanten van politieke partijen uit de gemeenten Alkmaar, Den Helder, Haarlem, Heemskerk en Hoorn aan deelnemen. Het debat vindt plaats van 9.00 tot 13.00 uur in het pand van HDC Media in Alkmaar. Onder leiding van politiek adviseur Martijn de Greve vinden vier debatrondes plaats met verschillende thema’s binnen de transities. Zo komen onder meer veranderingen in Wonen & Samenleven, Leren & Werken, Regelgeving & Geldzaken en Opvoeding & Ontwikkeling aan bod. Aansluitend is er een netwerklunch en wordt de 'Beste politicus eenvoudig communiceren' bekendgemaakt.

LEES MEER >>

 
Opstap naar werk

De gemeente Beverwijk en MEE Noordwest-Holland starten per 1 februari gezamenlijk met het project ‘Opstap naar werk’, waarbij Beverwijkers met een uitkering werkervaring kunnen op doen bij een vereniging, instelling of bedrijf in Beverwijk. Opstap naar werk biedt arbeidsmarktbegeleiding aan kwetsbare burgers, die twee jaar of langer in een uitkeringssituatie verkeren. Het doel hiervan is het vinden en behouden van sociale activering en/ of een werkervaringplek waarbij aandacht is voor eventuele problemen die het kunnen belemmeren om aan het werk te gaan. Dit kan onder andere gaan om zaken als verslaving, schulden en/of psychische problematiek.

LEES MEER >>

 
Kennisplatform Mantelzorg  West-Friesland

Per 1 januari 2014 is de ondersteuning aan mantelzorgers binnen West-Friesland anders georganiseerd. Waar West-Friese mantelzorgers hun vragen tot voor kort bij specialisten op het gebied van mantelzorg stelden, kunnen zij nu hun vraag stellen bij de professional die ook al ondersteuning biedt aan de zorgvrager. Dat kan de consulent Wmo van de gemeente zijn, maar ook de maatschappelijk werker of de thuiszorgmedewerker.

Om dit te realiseren is een kennisplatform opgericht. Het Kennisplatform Mantelzorg West-Friesland is een samenwerkingsverband van de zeven West-Friese gemeenten en lokale en regionale zorg- en welzijnsinstellingen. Alle deelnemers aan het platform delen de opvatting dat mantelzorgers onmisbaar zijn voor het verlenen van goede zorg. Tegelijkertijd worden tot nu toe nog onvoldoende mantelzorgers bereikt. Vroegtijdige signalering en informeren van alle mantelzorgers over de mogelijkheden van ondersteuning zijn belangrijk om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen.

LEES MEER >>


 
Herkennen en omgaan LVG 

Op maandag 20 december nam een breed scala aan vrijwilligers uit West-Friesland deel aan de workshop ‘Herkennen van en omgaan met mensen met een (licht) verstandelijke beperking’. In het kader van de maatschappelijke beursvloer bood MEE de workshop eenmalig gratis aan. Ruim twintig vrijwilligers, van KansPlus, Steunpunt Zorg voor Welzijn, WonenPlus en zorgboerderij Pronkhof, namen deel aan deze workshop. De vrijwilligers kregen vooraf de gelegenheid om aan te geven wat zij wilden weten en brachten casuïstiek in. Op basis van deze informatie is een programma samengesteld met afwisselend videobeelden, theorie en stellingen.

LEES MEER >>

 
Projecten in IJmond
Regionale Sociale Agenda
In de IJmond regio is MEE Noordwest-Holland betrokken bij verschillende projecten vanuit de Regionale Sociale Agenda (RSA). Deze volgen de manier van werken via Sociale Netwerk Versterking, waarbij de nadruk ligt op het vergroten en inzetten van de cliënt en van het netwerk. Hieronder vindt u een korte beschrijving van deze projecten.

Inzet van Sociale Netwerk Versterking bij mensen met een beperking
In de gemeenten Heemskerk, Uitgeest, Beverwijk en Velsen worden cliënten aangeleerd om meer potentie uit hun eigen sociale netwerk te halen. Lees meer.

Kansen en Zo
Dit is een project om kwetsbare mensen met een beperking te ondersteunen in hun dagbesteding. Lees meer.

Zelf kansen vinden
Het doel van deze inloop-, ontmoetings- en activeringsactiviteit is, dat de deelnemers zelf in hun directe woonomgeving vorm en invulling geven aan hoe zij hun dagelijks leven willen en kunnen leiden. Lees meer.
 
Sociaal Jurdische Dienstverlening

Informatie voor gemeenten

Er is een nieuwe folder uit rondom sociaal juridische dienstverlening (SJD), met informatie bedoeld voor gemeenten. Mensen met een beperking of chronische ziekte kunnen bij SJD consulenten van MEE Noordwest-Holland aankloppen voor gratis juridische ondersteuning. Om de folder te downloaden, klik hier.

Regiospreekuren
Om de bereikbaarheid van SJD toegankelijker te maken is sinds kort een wekelijkse sociaal juridische spreekuur opgezet in de regio’s Noord-Kennermerland, West-Friesland en per 1 maart in Schagen. De overige twee regio's Midden- en Zuid-Kennemerland volgen.

Bij vakantie en afwezigheid van de SJD’er in de regio wordt het spreekuur gesloten. Men kan er voor kiezen om op de volgende spreekuur te komen of op een spreekuur in een andere regio. De spreekuren in Westfriesland zijn op maandagen, Noorkennermerland op woensdagen, eveneens in Schagen.

De spreekuren worden op afspraken ingepland. Voor meer informatie, neem contact met de SJD via het telefoonnummer 088-6522522.
 

Om de nieuwste uitgave van Doe mee! te lezen, klik op bovenstaande plaatje.
 
naar meeNWH.nl  |  inschrijven  |  afmelden  |   contact
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: