MEE
NIEUWSBRIEF
Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
MEE
Volg ons op Twitter
regio NOORDWEST-HOLLAND december 2014
Ik doe weer mee

De website www.ikdoeweermee.nl is eind oktober gelanceerd. Deze website is bedoeld voor gemeenten en maatschappelijke organisaties om de meerwaarde van cliëntondersteuning duidelijk te maken. Aan de hand van verhalen en filmpjes van cliënten laat MEE zien hoe cliëntondersteuning het verschil kan maken, en hoe ze hierdoor weer zelf de regie kunnen voeren over hun leven. Tevens was er op 18 november het 'Ik doe weer mee' congres, waarbij de deelnemers samen een lijst van tien concrete suggesties voor gemeentelijk beleid hebben gemaakt.

Belang van cliëntondersteuning
Vanaf 1 januari 2015 wordt het totale budget voor cliëntondersteuning voor mensen met een beperking overgeheveld naar de Wmo en valt daarmee onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid. In de Wmo 2015 is het recht op onafhankelijke cliëntondersteuning vastgelegd. Zowel gemeenten als instellingen hebben de afgelopen twee jaar intensief met elkaar samengewerkt om ervoor te zorgen dat het sociale domein klaar is voor de transities en om de transformaties al werkende weg vorm te geven. Om duidelijk te maken dat de ondersteuning van MEE doorgaat, en wat deze ondersteuning precies inhoudt, is 'Ik doe weer mee' gestart.


LEES MEER >>

 
Cliënten geven 8,4 aan MEE Noordwest-Holland

MEE Nederland heeft recent een onderzoek gehouden over cliënttevredenheid en het effect van MEE. Volgens het onderzoek geven cliënten aan MEE Noordwest-Holland een 8,4 uit 10. Dat is hoger dan de 8,1 die de MEE organisatie ontving in 2011. Om dit te vieren zijn er Westfries Broederbroodjes uitgedeeld onder de medewerkers van MEE Noordwest-Holland.

LEES MEER >>

 
G-niale Kunstweek

In oktober is weer de jaarlijkse G-niale Kunstweek gehouden Dit jaar niet alleen in Alkmaar maar voor het eerst ook in Den Helder. Het thema dit jaar was: Het ritme van nu, waar kunst verbindt. Er werden weer vele activiteiten op het gebied van kunst en cultuur aangeboden, ontwikkeld door verschillende organisaties en onder regie van MEE Noordwest-Holland. Door samenwerking van organisaties zijn mensen met elkaar verbonden geraakt en de mogelijkheden van mensen met een beperking versterkt.

Creativiteit als middel
Zowel mensen met als mensen zonder beperking zijn tijdens de G-niale Kunstweek gestimuleerd om (samen) kunst te maken. Creativiteit gebruiken was hierbij het middel. Er waren kunstzinnige workshops, theatervoorstellingen, exposities, er werd gefotografeerd, gedichten geschreven, gezongen en nog veel meer.

LEES MEER >>

 
Transitiedebat

Na het succesvolle eerste Transitiedebat bij HDC Media in maart, waarbij politici discussieerden en debatteerden over de komende transities, vond op 30 oktober een tweede debat plaats. De Lichtfabriek in Haarlem was het toneel, waarbij meer dan 150 mensen getuige waren van scherpe discussies tussen verantwoordelijken uit de politiek en zorg en cliënten zelf.

Decentralisaties 
Wetouder Jack van der Hoek van de gemeente Haarlem opende de ochtend en gaf zijn visie op de komende veranderingen. Hij maakte duidelijk dat Haarlem in zijn ogen al klaar was voor de decentralisaties. Maar misschien nog belangrijker waren de verhalen van de cliënten zelf, die de inleiding vormden voor de debatrondes. Hoe beleven zij de praktijk en wat verwachten zij van de komende decentralisaties? En nog belangrijker: op welke wijze spelen alle partijen in het speelveld in op de veranderingen? Aan de hand van drie thema’s toegang, eigen kracht en (arbeids-)participatie werd hier uitvoerig over gediscussieerd onder leiding van de debatleider Martijn de Greve
.

LEES MEER >>

 
Intentie-verklaring

“Een breed aanbod aan oplossingsgerichte ondersteuning voor kwetsbare burgers”. Dat is de kern van de visie op de samenwerking van MEE Noordwest-Holland, De Wering en RCO De Hoofdzaak. Woensdag 3 december 2014 ondertekenden de directeur-bestuurders van deze drie organisaties een intentieverklaring om verdere samenwerking te onderzoeken en vorm te geven. Op de foto ziet u mevrouw M.G.M. (Mirjam) Breed van De Wering, de heer C. (Cees) Huisman van MEE Noordwest-Holland en mevrouw C.A. (Christianne) Moussault van RCO De Hoofdzaak. 

LEES MEER >>

 
Zorg voor Talent

In samenwerking met UWV en Pro-Werk is MEE Noordwest-Holland begonnen met het werkervaringsproject Zorg voor Talent. Via dit proefproject krijgen mensen met een beperking een werkervaringsplek bij een zorginstelling (thuiszorg of verzorgingshuis) in Alkmaar. Met hun nieuwe ervaring kunnen de deelnemers doorstromen naar een re-integratietraject of een betaalde baan (indien dat past bij de mogelijkheden van de deelnemer).

In ieder geval wordt de maatschappelijke participatie van de deelnemer verhoogd, en zetten ze een opwaartse stap op de participatieladder.

Werkervaring in de zorg 
"Het doel van Zorg voor Talent is om mensen de kans te geven om werkervaring op te doen in de zorg", zegt projectmedewerker Marlieke Veenstra. "We kunnen geen baan of opleiding garanderen, maar we kijken wel met hun mee naar wat ze na het project kunnen doen. Eén deelnemer heeft na zeven weken het project al afgerond." De deelnemer in kwestie heet Anne, en zij is heel tevreden over Zorg voor Talent. “Ik heb veel geleerd van de werkervaring in het verzorgingshuis", aldus Anne. "Het was hierdoor makkelijker om daarna weer terug naar school te gaan. Ook weet ik nu precies wat ik wil doen binnen de zorg en welke opleiding ik wil doen."

LEES MEER >>

 
Lezersonderzoek
Wat vindt u van de nieuwsbrief?
Wij willen graag de kwaliteit en effect van onze nieuwsbrief stakeholders meten. Hiervoor houden wij een lezersonderzoek, bestaande uit vier meerkeuze vragen met de mogelijkheid om toelichtingen en opmerkingen neer te zetten. Om deel te nemen, klik hier.

 
MEE Noordwest-Holland
Nieuwe website
MEE Noordwest-Holland heeft een nieuwe website. Met deze nieuwe site is er de mogelijkheid om informatie beter en vooral overzichtelijker te presenteren. Zo sluit deze site ook aan bij de stijl die de andere MEE organisaties gebruiken. Op die manier kunnen zij als MEE's meer eenheid uitstralen. De komende periode zal MEE Noordwest-Holland gebruiken om te blijven schaven aan de nieuwe website. MEE Noordwest-Holland hoopt dat het resultaat u bevalt en dat u www.meenwh.nl nog vaker zult bezoeken en gebruiken.

 
MEE Noordwest-Holland
Verhuizen en sluiten locaties
Een aantal locaties van MEE Noordwest-Holland worden gesloten. De regiokantoren in Heerhugowaard en Wieringerwerf zijn al gesloten. Hoorn en Stede Broec gaan dicht op 8 en 9 december, en Den Helder en Schagen op 29 en 30 december.

De regiokantoren in Haarlem en Heemskerk blijven nog open tot 1 juni 2015. Van de gesloten locaties zal een deel van de medewerkers gaan werken voor hun desbetreffende gemeente in wijkteams, en verhuist de rest naar het bedrijfsbureau aan de James Wattstraat 5 in Alkmaar. U kunt altijd hier langs komen indien u vragen heeft, of contact opnemen via 088-6522522 of info@meenwh.nl. Voor advies, informatie en ondersteuning door een consulent kunt u mailen naar vraag@mailmee.nl

 
E-learning
Cliënten MEE in de transities
MEE Nederland heeft samen met Stimulansz een e-learning programma ontwikkeld waarin de belangrijkste punten, wijzigingen én de samenhang tussen de gevolgen van de nieuwe wetgeving voor kwetsbare burgers in beeld komen. Deze training is ontwikkeld voor en door MEE-consulenten, maar is ook waardevol voor iedereen die te maken heeft met kwetsbare burgers in deze transitieperiode. Lees meer.

 
Scoren met jongeren
Artikel in Alkmaar Sportstad
In het Alkmaar Sportstad magazine is een artikel over werkervaringsproject Scoren met jongeren gepubliceerd. Hierin wordt projectmedewerker Raoul van der Wel geïnterviewd over het doel en de resultaten van het project. Om het artikel te lezen, ga naar www.alkmaarsportstad.nl.

 

Om de nieuwste uitgave van Doe mee! te lezen, klik op bovenstaande plaatje.
 
naar meeNWH.nl  |  inschrijven  |  afmelden  |   contact
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: