MEE
april 2016
Samenwerken en bijdragen aan lokale transformaties
  
Met veel plezier en enthousiasme werken wij, vanaf 1 januari jl., samen binnen MEE & de Wering. De inhoudelijke koers die door De Wering en MEE Noordwest-Holland eerder is ingezet, kan daardoor steviger worden aangezet. Zoals u gewend bent, gaat het daarbij in de eerste plaats om de burgers/cliënten, hun vragen en hun netwerken. MEE & de Wering staat voor kwetsbare mensen en ondersteunt hen om mogelijkheden te benutten.

MEE & de Wering maakt meedoen mogelijk en helpt kwetsbare mensen de regie over hun eigen leven te versterken


Deze missie wordt in de eerste plaats in de praktijk gebracht door de  professionals en vrijwillige medewerkers die verbonden zijn aan MEE & de Wering. Zij zetten zich dagelijks met hart en ziel in om bijdragen te leveren aan goede doorontwikkeling van het sociaal domein. Daarbij zijn zij er op gericht om in samenwerking met vele partners in gemeenten tot de beste resultaten te komen in het belang van cliënten/burgers. Van onze kant stimuleren en ondersteunen wij professionals en vrijwilligers in deze processen. Dit doen we in de eerste plaats met onze gedeelde visie inspiratie en proactieve benadering. Maar ook door ervoor te zorgen dat vrijwilligers, professionals, samenwerkingspartners en opdrachtgevers kunnen rekenen op een stevige en flexibele organisatie met innovatieve kracht!  

Mirjam Breed en Cees Huisman, bestuurders MEE & de Wering
 
 
MEE Noordwest-Holland en De Wering fuseren
 
MEE Noordwest-Holland en De Wering zijn per 1 januari 2016 gefuseerd tot één organisatie met de naam MEE & de Wering. Met deze fusie is in Noordwest-Holland een organisatie ontstaan die brede ondersteuning biedt aan kwetsbare mensen en mensen met een beperking. MEE & de Wering maakt meedoen mogelijk en helpt kwetsbare mensen de regie over hun eigen leven te versterken.
 
Wat merken de cliënten van deze fusie?
Ons logo is veranderd en de naam is anders. De inhoud van de dienstverlening en ondersteuning blijven onveranderd. MEE & de Wering kijkt naar mogelijkheden en de vraag van de cliënt staat hierbij centraal. MEE & de Wering is er voor iedereen die ondersteuning kan gebruiken, zoals mensen met een beperking of chronische ziekte, ouderen, mantelzorgers etc.

MEE & de Wering ondersteunt cliënten bij vragen rondom opvoeding, onderwijs, financiën, regelgeving, wonen, werken en vrije tijd. Tevens wordt ondersteuning geboden aan mensen en groepen van mensen bij hun sociaal functioneren. Ook onafhankelijke cliëntondersteuning (ook in het kader van de Wet langdurige zorg) is bij MEE & de Wering in vertrouwde handen.

  
 
Samenwerkingsovereenkomst MEE & de Wering en Samis
Op donderdag 31 maart 2016 is in Hoorn een samenwerkingsovereenkomst ondertekend door bestuurders van MEE & de Wering en bestuur en directie van Samis. Bestuur en directie van MEE & de Wering en Samis hebben zich expliciet uitgesproken voor fusie van beide organisaties. Met deze samenwerkings-overeenkomst bevestigen de organisaties de verdere uitwerking van deze voorgenomen fusie per 1 juli 2016. Wij verwachten met een fusie onze dienstverlening in het sociaal domein nog verder te optimaliseren. Op de foto ziet u v.l.v.r.: Cees Huisman, Mirjam Breed, Arnoud Schaake en Cynthia van Keulen.

 
Supporters voor Supporters bij Telstar
  
Na het succes van Supporters voor Supporters bij AZ in Alkmaar en omgeving is het project nu ook van start bij Telstar in Velsen-Zuid en omgeving. Om het vertrouwen tussen MEE & de Wering en Telstar uit te spreken is er eerder dit jaar een samenwerkingsovereenkomst van twee jaar getekend. Samen met stichting Telstar Thuis in de Wijk zijn twaalf jongeren gestart. Doelstelling van het project is dat zij werkervaring opdoen bij een van de leden van het netwerk van Telstar en Telstar Thuis in de Wijk en stromen dan door naar een opleiding of betaalde baan.
 
LEES MEER >>
  
 
Sociale kaart
  
De sociale kaart is een website, voor burgers en professionals, met informatie over formele en informele organisaties die diensten of producten aanbieden voor kwetsbare mensen en hun omgeving. Voorbeelden hierbij zijn beschermd wonen, zorginstellingen, informele zorg en meer. De sociale kaart is via een aantal gemeentelijke websites beschikbaar. Binnen het werkgebied van MEE & de Wering zijn dit de gemeenten AlkmaarDen Helder en Langedijk. Ook mensen die geen ingezetenen van deze gemeenten, kunnen hiervan gebruik maken. Voor meer informatie, ga naar www.socialekaartnederland.nl.

 
Bereiken jonge mantelzorgers
  
In samenwerking met Samis en het Vrijwilligerspunt is MEE & de Wering gestart met het project Bereiken jonge mantelzorgers. Dit project richt zich op kinderen en jongeren die extra hulp of ondersteuning kunnen gebruiken, omdat zij mantelzorg bieden aan een gezinslid. Het project draagt bij aan het zo goed mogelijk blijven uitoefenen van mantelzorg, het verlagen van de belasting van jonge mantelzorgers en vooral: het zo goed mogelijk ondersteunen van de jonge mantelzorger. 
  
LEES MEER >>

 
Smart met Geld
 
MEE NL is in november gestart met de website Smart met Geld, een project dat zich richt op het vergroten van de financiële weerbaarheid van jongeren met een licht verstandelijke beperking. Met de trainingen en themabijeenkomsten leren de jongeren hoe ze beter met geld kunnen omgaan, waardoor ze meer grip krijgen op hun uitgaven. Het staat vast dat het project in het opkomende schooljaar 2016-2017 zal starten in Den Helder, Heerhugowaard, Heemskerk en Stede Broec. Medewerkers van MEE & de Wering zijn in gesprek om het project in meer regio’s uit te voeren. 
 
Verantwoordelijkheid gemeenten
Gemeenten hebben een grotere verantwoordelijkheid gekregen als het gaat om welzijn en participatie van jongeren in onze maatschappij. Ook van jongeren met een beperking. Het project Smart met Geld biedt gemeenten een praktische aanpak om deze jongeren en hun ouders te ondersteunen. Het project bestaat onder meer uit een trainingsprogramma voor leerlingen van 15 tot 18 jaar op praktijkscholen en themabijeenkomsten voor ouders van deze leerlingen. Daarnaast organiseert MEE & de Wering lokale platforms waar professionals gestimuleerd worden om vaker met jongeren in gesprek te gaan over geld. Lokale samenwerkingspartners krijgen handvatten om samen werk te maken van preventie om zo schulden bij deze jongeren te voorkomen. Voor meer informatie, kijk op www.meenwh.nl/smartmetgeld of ga direct naar www.smartmetgeld.nl

 

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Bekijk dan de online versie. Volg ons ook op Twitter.
Project Tijd voor Respijt
Respijtzorg voor mantelzorgers
Stichting Welzijn Stede Broec en MEE & de Wering gaan in opdracht van de gemeenten Stede Broec en Drechterland onderzoeken hoe de ondersteuning van mantelzorgers verbeterd kan worden. Het doel is om alle respijtvoorzieningen in de twee gemeenten in beeld krijgen. Daarnaast moeten deze voorzieningen beter aansluiten bij de behoeften van mantelzorgers. Lees meer.

 
Monitor Sociaal Domein
Waarstaatjegemeente.nl
Op 28 januari is het tweede rapportage van de Monitor Sociaal Domein uitgebracht. Iedereen kan de resultaten binnen het sociaal domein van in hun gemeente bekijken, en deze cijfers vergelijken met die van andere gemeenten. Meer informatie is op www.waarstaatjegemeente.nl. VNG heeft tevens een overzicht gemaakt van de langlopende monitoren in het sociaal domein. Deze Monitoragenda valt te bekijken hier

 
DemenTalent Hoorn
Vrijwilligers met dementie
In Hoorn is MEE & de Wering gestart met het nieuwe en innovatieve project DemenTalent. Hiermee wordt een nieuw structureel activiteitenaanbod op maat ontwikkeld voor mensen met beginnende dementie dat  aansluit bij hun ervaring, kwaliteiten en belangstelling, en dat plaatsvindt in het gewone leven. Lees meer.

 
Drie auto's vol spullen voor vluchtelingenmeiden
Inzamelingsactie is groot succes
Vanuit het jongerenwerk van MEE & de Wering in Den Helder is een inzamelingsactie gehouden voor jonge meiden onder vluchtelingen. De actie loopt nog door. Lees meer.

 
Sociaal wijkteam
Handreiking voor gemeenten
Speciaal voor gemeenten heeft Mezzo de handreiking 'Naar een sociaal wijkteam dat aansluit bij mantelzorg' opgesteld. De handreiking gaat in op het belang voor een sociaal wijkteam om de mantelzorger te betrekken en bevat handvatten over hoe gemeenten hierop kunnen sturen. Om de handreiking te bekijken, klik hier

 
Signaleringsrapportage
Regio Noord-Kennemerland
De Signaleringsrapportage 2015 Regio Noord-Kennemerland is nu uit. In deze rapportage staan de knelpunten die in 2015 door meerdere cliëntondersteuners van MEE in Noord-Kennemerland zijn gesignaleerd. Tevens zijn een aantal landelijke trends en signalen in deze rapportage meegenomen. Lees meer.

 
naar MEEWering.nl  |  inschrijven  |  afmelden  |   contact
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: