MEE
nieuwsbrief cliënten september 2016
Werkbezoek Nationale ombudsman
   
Op dinsdag 15 september was Nationale ombudsman Reinier van Zutphen op bezoek bij MEE & de Wering. Van Zutphen is op tournee door Noord-Holland. Hij is op zoek naar verhalen over de Wmo en wilde graag met mensen uit het werkveld in gesprek. Daarnaast voert de ombudsman ook campagne om de bekendheid te vergroten. Naast twee leden van de cliëntenraad waren ook bij het gesprek aanwezig een consulent, een sociaal juridisch dienstverlener, een ouderenadviseur en een (school)maatschappelijk werker.
 
Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Met deze nieuwe wet krijgen gemeenten meer verantwoordelijkheden voor het organiseren van passende ondersteuning voor mensen die niet op eigen kracht kunnen deelnemen aan de samenleving. Het doel van de wet is het mogelijk maken voor mensen om langer thuis te kunnen blijven wonen en te participeren.
   
LEES MEER >>

 
Heel Heemskerk Tekent!
 
De derde editie van het tekenfestival Heel Heemskerk Tekent! vindt op zondag 2 oktober plaats in het Bezoekerscentrum 't Koetshuis van Kasteeltuinen Assumburg. Mensen met en zonder een beperking kunnen dan van 12.00 tot 17.00 uur aan de slag, met genoeg tekenmateriaal voor iedereen. Zeker tien lokale kunstenaars leiden verschillende tekenworkshops. Bijvoorbeeld, in de workshop van Marloes Bloedjes van Toverzicht worden dingen uit de natuur gebruikt om de tekeningen te maken en bij Hetty Spaanderman-Sonnemans leren de deelnemers om met krijt te werken. Dit jaar heeft het thema ‘Steam Powered’.
 
LEES MEER >>

 
Smart met Geld e-learning
   
MEE NL heeft een e-learning gelanceerd voor moeilijk lerende jongeren om hen te leren verstandig met geld om te gaan. Dit online leerprogramma is een onderdeel van Smart met Geld, een programma dat zich richt op het vergroten van de financiële weerbaarheid van kwetsbare jongeren. MEE & de Wering voert dit project uit in regio Noordwest-Holland.
  
LEES MEER >>

 
DemenTalent Hoorn start
 
Donderdag 14 juli is DemenTalent officieel van start gegaan in Hoorn. Projectleiders Jur Sluis en Chris Lammers overhandigden hierbij het plan van aanpak aan wethouders Theo van Eijk en Nel Douw. DemenTalent begeleidt mensen met dementie naar vrijwilligerswerk en wil het taboe op dementie verbreken door het geven van voorlichting. Bij DemenTalent wordt vooral gekeken naar wat iemand met geheugenklachten wél kan. Aan de hand van talenten, wensen en mogelijkheden wordt passend en leuk vrijwilligerswerk gezocht. Bijvoorbeeld bij een sportvereniging, in het onderwijs, het groen of een kringloopwinkel.
 
LEES MEER >>

 
Op zoek naar BOR vrijwilligers
  
MEE & de Wering biedt sinds het najaar van 2015 hulp bij het begeleide omgangsregeling (BOR) en beschermt het belang van het kind bij een scheiding. Deze begeleiding is zo succesvol dat er nu een vraag is naar meer vrijwilligers die zich betrokken voelen bij de problematiek van kinderen in echtscheidingssituaties. Uitgangspunt daarbij is de positie van het kind. 
 
LEES MEER >>

 
Logeerkring op zoek naar logeeradressen
  
Voor zowel de Logeerkring Noordkop als de Logeerkring Alkmaar wordt er gezocht logeeradressen. Maar ook logés kunnen zich nog aanmelden, wanneer zij op zoek zijn naar een leuk logeeradres. Met de Logeerkring krijgen thuiswonende kinderen en jongeren met een beperking de mogelijkheid om te logeren bij een vertrouwd logeergezin. Hierbij kan het gaan om iemand met een verstandelijke of lichamelijke beperking, een chronische ziekte, ADHD of autisme.
 
LEES MEER >>

 
Ruimte voor respijt
 
Onder de naam Ruimte voor respijt ontwikkelen MEE & de Wering, De Omring, Wilgaerden, Geriant en Vrijwilligerspunt een aanbod om de partner van iemand die dementie heeft even te ontlasten. Vrijwilligers nemen, afhankelijk van de behoefte, voor een paar uurtjes tot maximaal drie dagen de plaats in van de mantelzorger, zodat deze er tussenuit kan. Het project is mogelijk gemaakt vanuit de innovatiekalender van de gemeente Hoorn, waar de projectpartners gezamenlijk op hebben ingeschreven. Iedere organisatie brengt de eigen expertise in.

Meer informatie
Voor meer informatie, neem contact op met projectleider Jan Olijve via j.olijve@dewering.nl. Bekijk ook de folder of ga naar www.dewering.nl/ruimte-voor-respijt.
  
 
Cindy Schipper zorgt
 
Vanuit Ursem is er nu coaching en begeleiding met en zonder paard mogelijk bij Cindy Schipper zorgt. Schipper specialiseert in kinderen en autisme, maar er zijn ook therapeutische lessen voor volwassenen. Er wordt per cliënt gekeken waar hij of zij de meeste baat bij heeft. Sessies zijn altijd één op één en vinden plaats op en naast het paard, onder professionele begeleiding. Cindy Schipper zorgt beschikt over een zestal paarden, die speciaal getraind zijn voor deze doeleinden.
 
Meer informatie
Los van coaching en begeleiding aan cliënten geeft Cindy Schipper zorgt ook workshops aan particulieren, scholen en het bedrijfsleven. Tijdens deze workshops laten de paarden de karakter-eigenschappen van de deelnemers zien. Tevens verhuurt Schipper haarzelf als begeleider op freelance basis aan zorgboerderijen en zijn er ponyverzorgdagen tijdens de vakantie. Voor meer informatie, kijk op www.cindyschipperzorgt.com of www.facebook.com/cindyschipperzorgt.
 
 

    Lees de online versie
Niels schrijft
“Ja, ik heb ook Rain Man gezien”
Niels van Beelen praat deze keer over de tekortkomingen van bepaalde films die draaien rond mensen met een beperking. Maar het is niet alleen kritiek bij hem; hij toont ook een lijst van aanraders. Lees meer.

 
Cursusagenda 2016
Omgaan met geld, opvoedadvies, weerbaarheidstraining en meer
De cursussen bij MEE & de Wering kunnen u helpen het leven wat aangenamer te maken. Er zijn diverse soorten cursussen die draaien om diverse beperkingen, voor cliënten, maar ook voor ouders, partners, grootouders of andere belangstellenden. Lees meer.

 
Agenda
   
29 september: Heliolympics sportinstuif
Sportdag om kennis te maken met diverse aangepaste sporten. Lees meer.

29 september: Tai Chi Tao les voor chronisch zieken
Gratis les Tai Chi Tao voor mensen met een chronische aandoening in Lutjebroek. Lees meer.
 
1 oktober: 's Heeren Loo Noorderfestival
Gratis toegankelijk festival, met extra activiteiten voor cliënten en verwanten. Lees meer.

2 oktober: G-Disco Hoezo Anders
Gratis disco voor mensen met en zonder een beperking. Lees meer.

3 tot en met 9 oktober: Week van de Opvoeding
In geheel Nederland zijn er gratis festivals, bijeenkomsten en workshops over opvoeding. Lees meer.

3 tot en met 8 oktober: Week van de Toegankelijkheid
Verenigingen en organisatie tonen hun toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Lees meer.

4 oktober: 55+ Beurs Den Helder
Gratis toegankelijke beurs met informatie voor senioren. Lees meer.

8 oktober: GayOkay Coming Out Party
Gratis feest voor HLBT’ers met een verstandelijke beperking. Lees meer.

10 oktober: Visio kennismaking voor adviseurs en medewerkers Wmo
Interactieve bijeenkomst voor adviseurs en medewerkers Wmo over aanbod voor mensen met een visuele beperking. Lees meer.

12 oktober: Cursus Autisme ervaren en verklaren
Cursus in Alkmaar over de gevolgen van autisme. Lees meer.

15 oktober: Zebra-Zorgboerderij appelplukmiddag
Appels plukken voor € 1,- per kilo, met gratis drankjes. Lees meer.

17 oktober: AFAS G-voetbaldag
Toernooi met gratis deelname voor jong en oud, met en zonder een beperking. Lees meer.

19 oktober: Ontmoetingsochtend Beverwijk met presentatie Careworx
Visio ontmoetingsochtend voor blinde en slechtziende mensen over goed bewegen. Lees meer.

24 oktober: Netwerk Hoorn G-kookcursus
Koken voor voor mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk lerenden vanaf 18 jaar. Lees meer.

25 oktober: Visio bijeenkomst Avondmobiliteit
Informatiebijeenkomst met workshops rondom avondmobiliteit. Lees meer.

29 oktober: Muziekfestival eXtrapop 
Leekerweide muziekfestival in Wognum met diverse kraampjes. Lees meer.

29 oktober: Disco De Rietschoot
Disco voor mensen met en zonder een beperking, met thema Halloween. Lees meer.

6 november: Texel 50+ Beurs
Gratis toegankelijke beurs over de mogelijkheden om comfortabel en zelfstandig ouder te worden. Lees meer.
 
10 november: Dag van de Mantelzorg
Jaarlijkse dag waarbij mantelzorgers in het zonnetje worden gezet. Lees meer.

16 november: Ontmoetingsochtend Beverwijk met workshop muziek
Visio ontmoetingsochtend voor blinde en slechtziende mensen met workshop muziek. Lees meer.
 
26 november: Disco De Rietschoot
Disco voor mensen met en zonder een beperking, met thema Sinterklaas. Lees meer.

 
Meer agendaitems
Voor het complete agenda overzicht van MEE & de Wering, kijk hier

 
naar MEEWering.nl  |  inschrijven  |  afmelden  |   contact
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: