MEE
nieuwsbrief stakeholders oktober 2016
Werkbezoek Nationale ombudsman
 
Op dinsdag 15 september was Nationale ombudsman Reinier van Zutphen op bezoek bij MEE & de Wering. Van Zutphen is op tournee door Noord-Holland. Hij is op zoek naar verhalen over de Wmo en wilde graag met mensen uit het werkveld in gesprek. Daarnaast voert de ombudsman ook campagne om de bekendheid te vergroten. Naast twee leden van de cliëntenraad waren ook bij het gesprek aanwezig een consulent, een sociaal juridisch dienstverlener, een ouderenadviseur en een (school)maatschappelijk werker.  

Gemeenten zijn vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Met deze nieuwe wet krijgen gemeenten meer verantwoordelijkheden voor het organiseren van passende ondersteuning voor mensen die niet op eigen kracht kunnen deelnemen aan de samenleving. Het doel van de wet is het mogelijk maken voor mensen om langer thuis te kunnen blijven wonen en te participeren.

 
LEES MEER >>

 
Smart met Geld e-learning
 
MEE NL heeft een e-learning gelanceerd voor moeilijk lerende jongeren om hen te leren verstandig met geld om te gaan. Dit online leerprogramma is een onderdeel van Smart met Geld, een programma dat zich richt op het vergroten van de financiële weerbaarheid van kwetsbare jongeren. MEE & de Wering voert dit project uit in regio Noordwest-Holland.
 
LEES MEER >>

 
Begeleide omgangsregeling
  
De begeleide omgangsregeling (BOR) biedt ondersteuning aan gescheiden ouders die problemen ervaren met de omgangsregeling. De getrainde en gescreende vrijwilligers bieden praktische ondersteuning en begeleiding in situaties waarin ouders (nog) niet in staat zijn om dit gezamenlijk te organiseren.

Factsheet
Voor gemeenten, verwijzers en opdrachtgevers is er nu een factsheet over de BOR beschikbaar met informatie over de doelgroep, werkwijze, kosten en resultaten. Om de factsheet te bekijken, klik hier.

Meer informatie
Voor meer informatie, neem contact op met Edwin de Wit via 06-55251933 of Petra ten Herkel via 06-81455785 of p.tenherkel@dewering.nl. U kunt ook kijken op www.dewering.nl/voor-wie/kind-gezin.
 
 
Ruimte voor respijt
 
Onder de naam Ruimte voor respijt ontwikkelen MEE & de Wering, De Omring, Wilgaerden, Geriant en Vrijwilligerspunt een aanbod om de partner van iemand die dementie heeft even te ontlasten. Vrijwilligers nemen, afhankelijk van de behoefte, voor een paar uurtjes tot maximaal drie dagen de plaats in van de mantelzorger, zodat deze er tussenuit kan.

Het project is mogelijk gemaakt vanuit de innovatiekalender van de gemeente Hoorn, waar de projectpartners gezamenlijk op hebben ingeschreven. Iedere organisatie brengt de eigen expertise in.

Voor meer informatie, neem contact op met projectleider Jan Olijve via 06-53283177 of jolijve@meenwh.nl, lees de folder of ga naar www.dewering.nl/ruimte-voor-respijt.
 
 

   Lees de online versie
Logeerkring zoekt
logés en logeeradressen
Voor zowel de Logeerkring Noordkop als de Logeerkring Alkmaar wordt er gezocht naar logés en logeeradressen. Met de Logeerkring krijgen thuiswonende kinderen en jongeren met een beperking de mogelijkheid om te logeren bij een vertrouwd logeergezin. Hierbij kan het gaan om iemand met een verstandelijke of lichamelijke beperking, een chronische ziekte, ADHD of autisme.

Voor aanmelden en informatie, kijk op www.meenwh.nl/logeerkring.
 
Wlz Casuïstiek en signalen
De rapportage van MEE NL bevat casuïstiek (hoofdstuk 2) en signalen (hoofdstuk 3) die de Wlz-cliëntondersteuners in de praktijk tegenkomen. Deze rapportage gaat over de ervaringen sinds januari 2015 tot en met mei 2016.

De gegevens zijn aangeleverd door de Wlz cliëntondersteuners van de twintig regionale MEE-organisaties. Hiermee wordt inzicht gegeven in de uitvoeringspraktijk van de onafhankelijke cliëntondersteuning Wlz. Voor de rapportage, klik hier.
 
Dementievriendelijke gemeente Hoorn aftrap
Op Wereld Alzheimer Dag, 21 september 2016, heeft Cynthia van Keulen namens MEE & de Wering samen met afgevaardigden van vele andere organisaties, verenigingen en bedrijven een intentieverklaring getekend om samen Hoorn dementievriendelijk te maken. Lees meer.

Eerder dit jaar is DemenTalent officieel van start gegaan in Hoorn. DemenTalent begeleidt mensen met dementie naar vrijwilligerswerk en wil het taboe op dementie verbreken door het geven van voorlichting. Hierbij wordt vooral gekeken naar wat iemand met geheugenklachten wél kan.
 
Bekijk de folder of ga naar www.dewering.nl/dementalent en www.dementalent.nl/locatie/hoorn.
 
naar MEEWering.nl  |  inschrijven  |  afmelden  |   contact
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: