MEE
nieuwsbrief cliënten september 2017
Rob Hartings stelt zich voor
  
Per 1 september 2017 ben ik benoemd als bestuurder van MEE & de Wering. Graag stel ik me aan u voor. Ik ben Rob Hartings, 57 jaar, zoon van een beroepsmilitair en huisvrouw. Van huis uit had ik niet of nauwelijks meegekregen dat er verschillende kwetsbare groepen zijn voor wie het moeilijk is om mee te doen in de samenleving. Inmiddels is daar verandering in gekomen. Aanvankelijk heb ik gewerkt als econoom bij twee ministeries en was ik bij Deloitte als organisatieadviseur gericht op de zorgsector. Zo heb ik de zorgsector beter leren kennen. Daarna heb ik in de functie van bestuurder veel ervaring opgedaan in de eerstelijns gezondheidszorg, maatschappelijk werk, jeugdzorg en GGZ. Ik heb ervaren dat mensen niet echt of volledig deelnemen aan de samenleving en min of meer buitengesloten worden of zich buitengesloten voelen, door bijvoorbeeld armoede, werkeloosheid, echtscheiding of beperking. Samen met deze groep bewerkstellingen dat ze écht mee kunnen doen, is iets waar ik me graag voor in zet.
 
LEES MEER >>

 
Recordbedrag Vrienden MEE Sportfonds
   
Op 31 augustus is tijdens het jaarlijkse benefietevenement voor het Vrienden MEE Sportfonds een recordbedrag van 20.200 euro opgehaald. Samen met bedrijven, particulieren en instellingen werd er gesport met daarna in het AFAS Stadion een diner. Tevens was er een lezing van Co Adriaanse. Met het bedrag kunnen sportabonnementen worden aangeschaft voor kwetsbare mensen (18+) die deze zelf niet kunnen betalen.
 
LEES MEER >>

 
SportWerkt: “Mensen klaarmaken voor de volgende stap”
    
Het succes van het project SportWerkt breidt op dinsdag 3 oktober uit naar de gemeente Medemblik. Deelnemers kunnen dan in een periode van zes weken kennismaken met verschillende sporten en workshops volgen op het gebied van presenteren, gezonde voeding, solliciteren en het krijgen van meer zelfvertrouwen. Deelname is gratis. Projectleider Raoul van der Wel vertelt verder. 
  
LEES MEER >>

 
Aan de slag met het VN-Verdrag
  
In Nederland is het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap goedgekeurd (geratificeerd). Dit is gebeurd in de zomer van 2016. Het verdrag is daarmee officieel van kracht in ons land. Dit verdrag is een belangrijke erkenning van de gelijkwaardigheid en zelfstandigheid van mensen met een beperking of chronische ziekte. Om dit verdrag uit te voeren is meer nodig dan enkel afspraken op papier. MEE Amstel & Zaan en MEE & de Wering slaan de handen ineen om gelijkheid voor mensen met een beperking te bevorderen. Zodat ook zij kunnen meedoen in de samenleving.
 
Mensen zelf aan het woord laten
Een belangrijk uitgangspunt binnen het verdrag is dat we ‘niets over ons, zonder ons’ doen. De deelnemende organisaties willen dus mensen zelf aan het woord laten over wat er nodig is om het VN-Verdrag in praktijk te brengen. Wilt u meedenken. Of heeft u tips? Neem dan contact op met Simone Visser-Botman via sbotman@meenwh.nl.
 
 
Meer kinderen op gezond gewicht
  
De gemeente Alkmaar startte in 2014 in de wijken Overdie, West en Oudorp met JOGG, om het overgewicht onder kinderen te bestrijden. Vanwege het succes van JOGG, wat staat voor Jongeren op Gezond Gewicht, wordt deze aanpak uitgerold naar heel Alkmaar. “Het is prachtig om te zien dat het harde werk van alle samenwerkende partijen nu zijn vruchten afwerpt!”, aldus JOGG-regisseur Anja Lems. “Ik kijk er naar uit om ervoor te zorgen dat vanaf 2018 alle kinderen in Alkmaar mee kunnen doen met de JOGG aanpak.”
  
LEES MEER >>

 
Grip op geld
    
Samen met de gemeente Beverwijk is MEE & de Wering in 2013 gestart met het project Grip op geld. Het project richt zich op sociaal kwetsbare inwoners van de gemeente Beverwijk die financiële problemen hebben en (tijdelijk) professionele ondersteuning nodig om hun geldzaken op orde te krijgen.

Doel van het project is dat inwoners van Beverwijk op een zelfstandige wijze hun financiën kunnen beheren. Door hen (vroeg) tijdig te ondersteunen kunnen zij weer grip op hun financiële situatie krijgen. En kan forse schuldenproblematiek of een langdurende bewindvoering voorkomen worden.

Vanuit eigen kracht omgaan met financiële knelpunten
Cliënten worden van de juiste informatie voorzien en op een professionele wijze geholpen. Daarbij worden zij gestimuleerd om vanuit eigen kracht (eventueel met hulp vanuit het sociale netwerk) leren omgaan met financiële knelpunten. Naast problemen rondom financiën, blijkt dat er ook vaak problemen zijn op andere levensgebieden. Met instemming van de cliënt zullen deze hulpvragen eveneens opgepakt worden.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met MEE & de Wering, regioteam IJmond, tel. 088-0075000. 

Dankzij de financiële steun van de gemeente Beverwijk kan dit project worden gerealiseerd. 
 

    Lees de online versie
Niels schrijft
Van aardappelen houden
Avondeten was altijd de minste maaltijd van de dag voor onze hoofdredacteur met autisme. Inmiddels is dat veranderd. Lees meer.
 
Meedoen mogelijk maken in Noordwest-Holland
Nieuw filmpje MEE & de Wering
Om de boodschap van MEE & de Wering te ondersteunen hebben we een korte film laten maken. In anderhalve minuut laat de film vijftien authentieke en persoonlijke momenten zien die meedoen in de praktijk tonen. Cliënten, medewerkers, vrijwilligers hebben belangeloos meegewerkt aan de film. Om de film te zien, klik hier.
 
Agenda

21 september tot en met 1 oktober: Week tegen Eenzaamheid

In het hele land zijn activiteiten rondom eenzaamheid en eenzame mensen, met een paar workshops van MEE & de Wering. Lees meer.
 
24 september: Zondagmiddagpodium
Ontmoetingsbijeenkomst voor senioren en mantelzorgers in Hoogkarspel. Lees meer.

26 september: Workshop Gezond slapen en dromen
Gratis workshop voor mantelzorgers uit Noord-Kennemerland. Lees meer.
 
26 september: Oldtimers
Vier gratis voorstellingen in vier wijkcentrums voor (eenzame) ouderen in Hoorn. Lees meer.

27 september: Kooklessen voor mantelzorgers
Start van vijf gratis kooklessen in Heiloo. Lees meer.

27 september: Gratis naar het circus met Alzheimer afdeling ZKL
Ouderen met dementie in Haarlem kunnen met hun familie en vrienden naar Circus Sijm. Lees meer.
  
28 september: Dementietafel Alkmaar
Gratis bijeenkomst voor vrienden en familie van iemand met een verstandelijke beperking en dementie. Lees meer.

29 september: Themadag Relaties in een gezin met autisme
NVA themadag in Alkmaar met diverse gespreksgroepen. Lees meer.
  
1 oktober: Doedag
Mensen met een beperking en introducés maken gratis kennis met sporten, bewegen en ontspannen in Hoorn. Lees meer.
 
2 tot en met 7 oktober: Week van de Toegankelijkheid
In het hele land tonen verenigingen en organisatie hun toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Lees meer.

 
Meer agenda items en cursussen
Voor het complete agenda overzicht van MEE & de Wering, ga naar www.meewering.nl/actueel/agenda.
 
Het cursussen overzicht is op www.meewering.nl/cursussen.
 
Inloopspreekuren
Werkwinkel Alkmaar
Elke eerste en derde donderdag is er in Wijkcentrum Overdie een inloopspreekuur voor vragen over vrijwilligerswerk en werk door MEE & de Wering. Er is dan informatie beschikbaar over de verschillende projecten van MEE & de Wering zoals Supporters voor Supporters, De Werkwinkel en SportWerkt. Lees meer.
 
Handige websites
Nieuwe online platformen
De laatste paar maanden zijn er een flink aantal websites bijgekomen voor kwetsbare mensen, met onder andere platformen voor dove en slechthorende kinderen en jongeren, werken met een arbeidsbeperking en bewegen voor ouderen vanaf 65 jaar. Lees meer.
 
naar MEEWering.nl  |  inschrijven  |  afmelden  |   contact
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: