MEE
nieuwsbrief cliënten december 2017
Voorwoord
    
Beste cliënten,

November en december zijn voor een bestuurder altijd vreemde maanden. Aan de ene kant vragen die oude man met zijn witte baard en rendieren aandacht. Aan de andere kant moet de begroting voor het komende jaar af. Dat is ieder jaar opnieuw een klus.

Voor het jaar 2018 hebben we opnieuw veel gesproken met vooral gemeenten. Er is veel onderhandeld, over wat we in 2018 kunnen gaan doen (hoeveelheid), tegen welke vergoeding (prijs), hoe en wanneer we ons kunnen verantwoorden. Natuurlijk zetten we in op meerjarige contracten. Ieder jaar moeten we knokken voor nagenoeg ons gehele budget. Terwijl ieder jaar alles iets duurder wordt ten gevolge van loon- en prijsstijgingen, willen de gemeenten van jaar tot jaar de tarieven niet of nauwelijks verhogen. Ook voor 2018 kijken we opnieuw tegen een financiële uitdaging aan.

We zijn de puzzel aan het leggen om een begroting te presenteren voor 2018 met een klein positief exploitatiesaldo. In eerste instantie keken we tegen een behoorlijk tekort aan. We ontkomen dan ook niet aan maatregelen. Daarbij is de insteek om onze cliënten zoveel als mogelijk te ontzien. De financiële druk is echter dermate groot dat we na moeten denken om de zorg anders te organiseren en anders uit te voeren.

Ik hoop dat de Kerstman voor u betere berichten heeft. In deze maanden neig ik wellicht wat meer dan anders naar somberheid. Nogmaals, we proberen onze cliënten te ontzien, want in het afgelopen jaar hebben we veel mensen kunnen ondersteunen die dit – tijdelijk – nodig hadden. En dat is toch waar het allemaal om gaat. U heeft ons hiermee beloond met een mooi cijfer. In ons laatste tevredenheidonderzoek gaf u ons een 8,5.

Als nieuwe bestuurder zie ik dat onze medewerkers keihard werken om het voor onze cliënten mogelijk te maken mee te doen. Dat doen we vanuit onze kernwaarden; onafhankelijk, deskundig, verbindend en met lef. Hier staan we voor en hier gáán we voor, ook in het nieuwe jaar.

Vanaf deze plaats wens ik u een heel mooi Kerstfeest en een goed 2018.

Geniet ervan,

Rob Hartings
Bestuurder MEE & de Wering
   
 
Cliëntondersteuning krijgt een 8,5
 
In mei 2017 ontvingen 660 cliënten van de cliëntenraad van MEE & de Wering het verzoek een korte vragenlijst in te vullen over hoe zij oordelen over de ondersteuning door de professional van MEE & de Wering. Het ging daarbij om cliënten (voormalig MEE) waarvan de dienstverlening in de maanden januari t/m maart 2017 is beëindigd. De antwoorden op de vragen konden zowel digitaal op de website als op papier via een kaart ingevuld worden.
 
Respons
Van de 660 verstuurde vragenlijsten vulden 132 cliënten de vragenlijst volledig in. Dit betekent een respons van 20% wat een goede respons genoemd kan worden. De cliëntondersteuning aan mensen met een beperking kreeg als gemiddeld rapportcijfer een 8,5 (tegen een 8,3 en 8,1 van vorige onderzoeken).
 
 
Your next step!
  
Het kersverse werkervaringsproject Your next step! is gericht op gemotiveerde jongeren van 16 tot 23 jaar zonder startkwalificatie en geen diploma (mbo-2, vmbo, havo, vwo). Door een intensief programma van twaalf weken worden ze geïnspireerd en gemotiveerd om door te stromen naar een opleiding, betaalde baan of een combinatie van beide. Er wordt nu gezocht naar geschikte jongeren uit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest. 
 
LEES MEER >>

 
BOR vrijwilligers
   
MEE & de Wering is op zoek naar vrijwilligers die kinderen bij een (v)echtscheiding begeleiden tijdens bezoek aan de ouder. De Begeleide Omgangsregeling (BOR) moet voorkomen dat contact tussen kind en niet-verzorgende ouder blijvend of tijdelijk wordt verbroken.
   
LEES MEER >>

 
Bewegend naar Werk!
    
Deelnemer Ayman vertelt over Bewegend naar Werk!, een project gericht op Heemskerkers van 18 jaar en ouder met een uitkering. Het doel is om ze met twaalf weken van sporten en workshops naar een gezondere levensstijl én een stap dichterbij werk te leiden.
 
“Een gezonde geest hoort in een gezond lichaam”
“Het project helpt mij te ontdekken wie ik ben, wat ik wil en waar ik dat kan vinden.” Drie jaar geleden is hij uit Syrië gevlucht en in Heemskerk beland. Thuis zitten vindt hij maar niks en hij oefent graag met het Nederlands spreken. Ayman: “Van huis uit heb ik mee gekregen dat een gezonde geest in een gezond lichaam hoort, daar voel ik me goed bij en daar werken wij ook aan in dit project. Dit biedt mij kansen.”
  
LEES MEER >>

 
SportWerkt! Medemblik
   
Op dinsdag 14 november was in Sporthal De Muiter de afsluiting van het project SportWerkt! dat voor het eerst heeft plaatsgevonden in Medemblik. Wethouder Harry Nederpelt kwam de certificaten uitreiken aan de deelnemers die het traject succesvol hebben afgesloten. Met familieleden, kennissen en vrienden van de deelnemers werd het succes gevierd.
  
Projectleider vertelt
Projectleider Raoul van der Wel vindt dat de deelnemers zich op een ontzettend positieve manier hebben laten zien. “Naast dat ze allemaal het traject goed doorlopen hebben, was dit ook de eerste groep die de afsluitende bijeenkomst zelf organiseerde. Zonder de steun van de gemeente Medemblik vanuit innovatiegeld was dit project niet tot stand gekomen, dus daar zijn wij als MEE & de Wering erg dankbaar voor. Vanwege het succes starten we ook volgend jaar een groep in Medemblik.” Voor meer over SportWerkt!, ga naar www.meewering.nl/sport-werkt.
 
 
Dementievriendelijk Hoorn en Alkmaar
  
De gemeente Hoorn en de gemeente Alkmaar zijn op 21 september, Wereld Alzheimer Dag, uitgeroepen tot dementievriendelijke gemeente. Zij mochten de sticker en het certificaat van Samen dementievriendelijk in ontvangst nemen. Samen dementievriendelijk is een landelijk initiatief waarvan het doel is om Nederlanders bewust te maken van de impact van dementie op de samenleving. De gemeenten willen inwoners met dementie en hun naasten ondersteunen. Dit doen ze door onder andere een behoefteonderzoek uit te voeren onder mensen met dementie en hun mantelzorgers, het lanceren van een bewustwordingcampagne en het geven van scholingen aan verschillende betrokken doelgroepen.
 
Websites voor mensen met dementie
De gemeente Hoorn heeft daarnaast ook een speciale website ontwikkeld op www.dementievriendelijkhoorn.nl. Hierop is te vinden welke projecten en activiteiten er georganiseerd worden in Hoorn en waar mensen terecht kunnen voor hulp bij dementie. Voor meer informatie over het initiatief Samen dementievriendelijk, ga naar www.samendementievriendelijk.nl.
 
 

    Lees de online versie
Niels schrijft
Het belang van zelfbesef
Niels dacht voor een lange tijd dat hij geen fouten kon maken, dankzij zijn autisme en slapeloosheid. Hij schrijft hoe hij die denkwijze heeft rechtgezet. Lees meer.
 
Cliëntvertrouwenspersoon
Birgit Schoenmakers 
MEE & de Wering doet er veel aan om te zorgen dat medewerkers, vrijwilligers en cliënten onderling op een goede manier met elkaar omgaan. Wanneer u als cliënt daarover toch een klacht hebt, u niet netjes behandeld voelt of contact wil over een heel belangrijke kwestie waar u eigenlijk niet over durft te praten, dan kunt u terecht bij de cliëntvertrouwenspersoon. Lees meer.
 
Agenda

10 december: Baanmaatjes
Vriendengroep in Haarlem voor jongeren met een verstandelijke beperking. Lees meer.

12 december: Parkinson Café Hoorn
Voorlichtingsbijeenkomst over de ziekte van Parkinson. Lees meer.
  
13 december: Alzheimer Café Schagen
Gratis avond voor mensen met dementie, mantelzorgers, familie en betrokkenen. Lees meer.

14 december: Samen in de Wijk
Gratis ontmoetingsmiddag voor mantelzorgers in Den Helder. Lees meer.
 
14 december: Themacafé Tref elkaar en vertel uw verhaal
Mantelzorgers en vrijwilligers uit Beverwijk en Heemskerk op gratis speeddate. Lees meer.
 
17 december: Zondagmiddagpodium
Ontmoetingsbijeenkomst voor senioren en mantelzorgers in Hoogkarspel. Lees meer.

17 december: Concertmiddag Rocking Angels
Voorstelling in zorgboerderij in Nieuwe Niedorp. Lees meer.

19 december: Cursus Inzich in autisme
Eendaagse cursus in Alkmaar over basiskennis autisme. Lees meer.

26 december: Fraaie Fratsen!
Circustheater in Hoorn geschikt voor mensen met en zonder visuele beperking. Lees meer.
  
  
Meer agenda items en cursussen
Voor het complete agenda overzicht van MEE & de Wering, ga naar www.meewering.nl/actueel/agenda.
 
Het cursussen overzicht is op www.meewering.nl/cursussen.
 
We(l)doen IJmond
Website is live
Op 12 oktober werd het digitale kennisplein van We(l)doen gelanceerd, met informatie over mantelzorg en vrijwillige inzet. Bezoekers kunnen op het kennisplein elkaar vragen stellen op het forum, het aanbod cursussen bekijken en zich inschrijven voor een vrijwilligersvacature. We(l)doen is een netwerkorganisatie waarin MaatjeZ / ViVa! Zorggroep, MEE & De Wering, Socius, Stichting Welschap Welzijn en SWB samenwerken. Kijk op www.weldoenijmond.nl.
 
Campagne Ik doe mee!
Verhalen delen van mensen
met een beperking

De campagne ‘Ik doe mee! Samen sterk voor kwaliteit’ is op 1 november bij Middin gepresenteerd in het kader van de kwaliteitsagenda voor de gehandicaptenzorg. Het doel van de campagne is om te zorgen dat mensen met een beperking een fijn leven hebben. Lees meer.
 
naar MEEWering.nl  |  inschrijven  |  afmelden  |   contact
U ontvangt deze e-mail op het volgende adres: